Schuttingen

Blog

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Kwaliteit & klantgericht

Erfafscheidingen, zoals een schutting, muur of hekwerk, mogen zonder vergunning geplaatst worden indien deze de maximaal toegestane hoogte niet overschrijden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe hoog een schutting mag zijn. In mijn andere artikelen licht ik toe waar een schutting dan wel een haag geplaatst mogen worden.

Vergunningvrij ‘bouwen’

Gemeenten kunnen handhavend optreden als een schutting te hoog is. Dit kan op basis van het bestemmingsplan, maar ook op basis van artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Daarin is verboden is zonder omgevingsvergunning voor bouwen (ook wel een bouwvergunning genoemd) een ‘bouwwerk’ te plaatsen. Een schutting wordt gezien als een bouwwerk. Een hoge heg of andere beplanting daarentegen niet.

Omdat een schutting wordt gezien als bouwwerk is voor het plaatsen daarvan in beginsel een bouwvergunning nodig. Als een schutting echter voldoet aan bepaalde voorwaarden kan deze ook vergunningvrij geplaatst worden. In Bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor) is opgenomen aan welke voorwaarden moet zijn voldaan.

De maximale hoogte volgens de wet

De Bor bepaalt dat erfafscheidingen van maximaal 1 meter hoog vergunningvrij zijn. Voor een erfafscheiding hoger dan 2 meter is altijd een vergunning nodig. Erfafscheidingen van 1 tot 2 meter hoog kunnen vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de volgende vereisten:

 • – De schutting moet achter de zogenaamde ‘voorgevelrooilijn’ staan. Deze denkbeeldige lijn ligt in het verlengde van de voorgevel van de woning. Een schutting aan de voorzijde van uw woning mag dus maximaal 1 meter hoog zijn. Bij een hoekwoning met een zijtuin kan de rooilijn tevens in het verlengde van de zijgevel liggen. In dat geval mag alleen aan de achterzijde van de woning een schutting van 1 tot 2 meter hoogte worden geplaatst.
 • – Daarnaast moet de schutting op minimaal 1 meter afstand van openbaar toegankelijk gebied staan. Een vergunningvrije schutting mag dus niet dichter dan 1 meter van het trottoir of de straat worden geplaatst.
 • – Tot slot moet de schutting in een ‘functionele relatie’ staan met een gebouw dat al op het erf staat. Dit is vrijwel altijd het geval als het gaat om een bij de woning behorende tuin.

Kortom, bij het plaatsen van een vergunningvrije schutting van 1 tot 2 meter hoogte komt nogal wat kijken. Het is overigens mogelijk dat de gemeente afwijkende of aanvullende regels heeft vastgesteld, bijvoorbeeld in het bestemmingsplan. Neem daarom bij twijfel ook contact op met de gemeente.

Hoe wordt de hoogte gemeten bij hoogteverschillen?

In sommige gevallen kan onduidelijkheid bestaan over de hoogte van een erfafscheiding. Denk bijvoorbeeld aan een glooiend terrein of een buurperceel met een andere hoogte. Het Bor regelt dat de hoogte van een schutting moet worden gemeten op het perceel waar deze geplaatst wordt, dus niet vanaf openbaar terrein (artikel 1 lid 2 en 3 Bijlage II).

Verder volgt uit het Bor dat bij hoogteverschillen wordt gemeten aan de kant waar het terrein het hoogst is. Hierbij is wel van belang dat de grond niet kunstmatig mag worden opgehoogd. Slechts in uitzonderlijke situaties waarin ophogingen of verdiepingen noodzakelijk zijn om het bouwwerk te kunnen realiseren kan hiervan worden afgeweken.

Conclusie

Afgezien van eventuele afwijkende regels van de gemeente, regelt het Bor hoe hoog een schutting mag zijn en hoe de hoogte wordt opgemeten. Erfafscheidingen lager dan 1 meter kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Voor erfafscheidingen hoger dan 2 meter is een vergunning vereist. Als de schutting tussen de 1 en 2 meter hoog is dan kan deze vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de hiervoor besproken vereisten.

Indien u een hogere erfafscheiding wenst en geen vergunning aan wilt vragen dan kunt u overwegen om een heg of haag te plaatsen. Hiervoor geldt namelijk geen wettelijke maximaal toegestane hoogte. Houd er dan wel rekening dat deze haag of heg niet te dicht op de erfgrens staat en geen onrechtmatige hinder oplevert. De regelgeving met betrekking tot hagen en heesters bespreek ik in mijn andere artikel.

Waarom kiezen voor een hout-beton schutting?

Kwaliteit & klantgericht

Op het gebied van materialen voor schuttingen valt er gelukkig veel te kiezen. U kunt onder andere kiezen voor hout, voor beton, maar ook voor een combinatie tussen hout en beton. Hierbij kiest u er eigenlijk voor om het beste van twee werelden te combineren. Hieronder kunt u lezen wat de voordelen zijn van een hout-beton schutting.

Een hout-beton schutting is duurzaam

Het grote voordeel van beton is dat het heel lang meegaat. Als u kiest voor betonnen palen voor uw schutting, kiest u voor duurzaamheid en heeft u weinig onderhoud aan uw schutting. Schimmels en insecten krijgen geen kans bij beton en ook weersinvloeden hebben geen effect op beton. Zeker niet als u ervoor kiest om het beton ook nog eens te coaten. Hiermee beschermt u het beton nog beter tegen invloeden, waardoor de duurzaamheid nog meer wordt vergroot. Als na verloop van tijd de schuttingdelen verouderen, kunt u ervoor kiezen om nieuwe schuttingdelen te plaatsen, terwijl de betonpalen gewoon weer hergebruikt kunnen worden.

Veel verschillende stijlen op het gebied van hout-beton schuttingen

Zowel op het gebied van beton als hout kunt u kiezen uit vele stijlen. Zo kunt u kiezen voor gladde betonnen palen of juist voor meer robuuste palen van beton. Daarnaast biedt hout ook een grote variatie aan soorten, hierbij kunt u denken aan grenen, vuren en Douglas hout. Stuk voor stuk houtsoorten met hun eigen kenmerken. Zo kunt u bewust kiezen voor een warme kleur hout, of misschien houdt u juist meer van een wat robuustere stijl. Met een hout-beton schutting kies je dus niet alleen voor een duurzame oplossing, maar kun je dus ook kiezen voor de stijl die bij u past. Als u bijvoorbeeld binnen veel gebruik maakt van natuurlijke tinten, kunt u dat in uw schutting ook prima doortrekken door een schutting uit te kiezen die bij deze stijl past

De hout-beton schutting is een prima investering

Als je het per jaar uit gaat rekenen, is een hout-beton schutting zeer voordelig. Door betonnen palen te gebruiken, koop je feitelijk een constructie voor het leven. Door vanaf de fabriek een coating aan te brengen op het beton zijn de palen uiterst goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. De schuttingdelen kun je na verloop van tijd weer vervangen, hiermee hou je met hout altijd een natuurlijk look, maar hoef je niet om de zoveel jaar een hele nieuwe schutting te plaatsen. Hiermee is een hout-beton schutting een prima investering, waar u ook nog eens veel plezier van zult hebben.

Sterk

Een hout beton schutting is vooral een sterke schutting. Dankzij het beton heeft de tuinafscheiding een goede en stevige constructie. Dat zorgt ervoor dat de schutting goed blijft staan en minder snel zal omwaaien.

Duurzaam

De duurzaamheid van een hout beton schutting is misschien wel het grootste voordeel. Beton heeft een lange levensduur, omdat het goed tegen vocht kan. Houten schuttingpalen zullen na verloop van tijd gaan rotten en dat probleem is er bij betonnen palen niet. Daarnaast zorgt beton ervoor dat je langer kunt genieten van een houten tuinscherm. Door de betonnen onderplaat blijft het scherm namelijk iets hoger staan en komt het niet in aanraking met vocht uit de grond. Dat vermindert de kant dat het houten tuinscherm gaat rotten.

Veel keuze

Hoe ziet een hout beton schutting eruit? Fijn om te weten: dat kunt u helemaal zelf bepalen. Er is heel veel keuze in soorten combinaties. Wilt u graag een lichte schutting die uw tuin groter doet lijken, dan is een tuinscherm van douglashout in combinatie met lichtgrijze betonpalen een optie. Mag de schutting wel wat meer aanwezig zijn? Denk dan eens aan de combinatie van hardhout en donkergrijs (antraciet) beton. En is een echte eyecatcher helemaal op zijn plek in uw tuin? Dan is de combinatie van een zwart houten tuinscherm met lichte betonpalen iets voor u.

Om het nog duurzamer te maken, kunt u ook kiezen voor de combinatie van composiet en beton. Composiet is samengesteld materiaal van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het goed tegen vocht en schimmel kan.

Naast kant en klare tuinschermen kunt u bij een hout beton schutting ook denken aan betonnen palen en betonbanden in combinatie met losse planken. Bijvoorbeeld Zweedse rabatdelen die momenteel erg populair zijn. Die zorgen voor een landelijke uitstraling waar u dankzij de combinatie met beton lang van kunt genieten!

 

Welkom bij JM Schuttingen

Kwaliteit & klantgericht

Uw specialist in het leveren en plaatsen van uw schutting Bent u op zoek naar een nieuwe schutting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. JM Schuttingen levert en plaatst elk type schutting op maat naar uw wens. Wij leveren hoogwaardige materialen tegen een nette prijs. Of u nu houten schuttingen, beton schuttingen of een combinatie van beide (hout beton schutting) wilt is dit voor ons geen probleem. Ook plaatsen wij luxe schuttingen met een mooi siermotief. Wij bieden u een breed assortiment aan beton schuttingen in verschillende kleuren. Behalve schuttingen zijn wij ook gespecialiseerd in poorten geheel naar uw wens. Zoals u misschien in het menu heeft kunnen zien, plaatsen wij diverse soorten schuttingen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een combinatie hout/beton schutting. Hout wordt steeds meer gecombineerd met beton. Dit zorgt er onder andere voor dat de schutting stevig blijft staan (ook bij een storm) en dat het hout vrij van de grond staat dat in een vroeg stadium houtrot voorkomt. JM Schuttingen geeft 10 jaar garantie op al onze schuttingen en 10 jaar op onze poorten. Omdat de prijs van uw schutting inclusief de montage is en vastligt in de offerte, komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan. Wilt u een prijsopgave van ons ontvangen voor het plaatsen van uw nieuwe schutting vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Wat kost een schutting?

Een hout beton schutting bestaat uit een aantal onderdelen van hout en beton. Deze onderdelen bepalen tezamen de totale prijs van een schutting. De betonnen delen zijn de onderplaat en de palen. Antraciet heeft een hogere prijs in vergelijk met lichtgrijs. De houten delen zijn de afdekkap en het schutting paneel. Wij bieden op onze website grenen, douglas, red class en zwart gespoten hout. Hierbij is grenen de voordeligste optie. De totale prijs hangt dus uiteindelijk af van persoonlijke keuzes. Met onze calculator kan door het invoeren van de kleur, het type hout en het aantal meters eenvoudig de prijs bepaald worden. Uiteraard staat onze klantenservice klaar voor advies.

Welke schutting gaat het langst mee?

Een schutting heeft een lange levensduur: zolang de houten delen niet in contact staan met de grond, heeft het product niet veel te lijden. Toch zit er wel verschil in de soorten hout. Grenen heeft als eigenschap dat het geïmpregneerd is om de levensduur te verlengen, douglas wordt altijd onbehandeld aangeboden. Voor de levensduur maakt dit echter weinig verschil: een schutting heeft een levensduur van 10-15 jaar.

Schutting kopen bij JM schuttingen

De schutting als tuinafscheiding is één van de specialisaties van JM schuttingen. Schuttingen, die ook wel tuinschermen worden genoemd, behoren tot de populairdere varianten van tuinafscheidingen. Binnen ons assortiment hebben wij verschillende soorten houten tuinschuttingen. Wil je een schutting kopen? Op deze pagina vind je meer informatie over de uiteenlopende schuttingen voor in jouw tuin.

De toepassingen voor een schutting zijn eindeloos. We zien een schutting voornamelijk rondom woonhuizen. Dit is één van de traditionele tuinafscheidingen die we in Nederland zien. Ook wordt de schutting toegepast op andere plekken. Zo wordt een schutting ook gebruikt bij kinderdagverblijven, als afscheiding bij bijvoorbeeld supermarkten voor afvalcontainers en bij voetbalclubs. Voor elke toepassing is er een schutting in het assortiment van JM schuttingen.

Verschillende soorten tuinschuttingen

Schuttingen bieden heel veel mogelijkheden om jouw tuin of erf op een mooie en natuurlijke manier af te scheiden. Bij Hekwerkonline hebben wij alle soorten tuinschuttingen op voorraad in ons magazijn. Schuttingen zijn in de regel goed bestand tegen alle weersinvloeden. Door de gemiddelde levensduur van 10 – 15 jaar, gaan deze schuttingen van hout erg lang mee. Bij een schutting denken de meeste mensen aan een product van hout. Echter, er is meer keuze op gebied van schuttingen. Bij Hekwerkonline bieden we de onderstaande soorten tuinschuttingen aan.

Rotsmotief

Hout beton schuttingen

Hout schuttingen.


Jm Schuttingen; uw aanspreekpunt voor omheiningen en hekwerken in de regio.

Kwaliteit & klantgericht

Schutting laten plaatsen in Amsterdam

Een nieuwe schutting laten plaatsen is voor ons geen probleem!

Is uw schutting aan vervaning of reparatie toe? Dat kan, wij van JM Schuttingen komen graag naar Amsterdam toe! Wij plaatsen houten-beton en houten schuttingen. U hoeft helemaal niets te doen wij halen uw oude schutting er natuurlijk ook uit.

Een mooie tuin is niet compleet met een schitterende schutting. JM Schuttingen helpt je er graag bij! Wij hebben ruim 15 jaar ervaring en zijn gespecialiseerd in het plaatsen van verschillende soorten schuttingen.

Het kan zijn dat u speciale wensen of vereisten heeft bijvoorbeeld een bepaalde afwijkende afmeting? Dat is voor ons geen enkel probleem! Wij leveren ook maatwerk en doen er alles aan om uw persoonlijke wensen over te zetten die voldoen aan alle eisen. Wij zijn pas tevreden als u dat ook ben

Schutting laten plaatsen in Zwolle

Een nieuwe schutting laten plaatsen is voor ons geen probleem!

Is uw schutting aan vervaning of reparatie toe? Dat kan, wij van JM Schuttingen komen graag naar Zwolle toe! Wij plaatsen houten-beton en houten schuttingen. U hoeft helemaal niets te doen wij halen uw oude schutting er natuurlijk ook uit.

Een mooie tuin is niet compleet met een schitterende schutting. JM Schuttingen helpt je er graag bij! Wij hebben ruim 15 jaar ervaring en zijn gespecialiseerd in het plaatsen van verschillende soorten schuttingen.

Het kan zijn dat u speciale wensen of vereisten heeft bijvoorbeeld een bepaalde afwijkende afmeting? Dat is voor ons geen enkel probleem! Wij leveren ook maatwerk en doen er alles aan om uw persoonlijke wensen over te zetten die voldoen aan alle eisen. Wij zijn pas tevreden als u dat ook bent!

Waarom kiezen voor een hout-beton schutting?

Kwaliteit & klantgericht

Op het gebied van materialen voor schuttingen valt er gelukkig veel te kiezen. U kunt onder andere kiezen voor hout, voor beton, maar ook voor een combinatie tussen hout en beton. Hierbij kiest u er eigenlijk voor om het beste van twee werelden te combineren. Hieronder kunt u lezen wat de voordelen zijn van een hout-beton schutting.

Een hout-beton schutting is duurzaam

Het grote voordeel van beton is dat het heel lang meegaat. Als u kiest voor betonnen palen voor uw schutting, kiest u voor duurzaamheid en heeft u weinig onderhoud aan uw schutting. Schimmels en insecten krijgen geen kans bij beton en ook weersinvloeden hebben geen effect op beton. Zeker niet als u ervoor kiest om het beton ook nog eens te coaten. Hiermee beschermt u het beton nog beter tegen invloeden, waardoor de duurzaamheid nog meer wordt vergroot. Als na verloop van tijd de schuttingdelen verouderen, kunt u ervoor kiezen om nieuwe schuttingdelen te plaatsen, terwijl de betonpalen gewoon weer hergebruikt kunnen worden.

Veel verschillende stijlen op het gebied van hout-beton schuttingen

Zowel op het gebied van beton als hout kunt u kiezen uit vele stijlen. Zo kunt u kiezen voor gladde betonnen palen of juist voor meer robuuste palen van beton. Daarnaast biedt hout ook een grote variatie aan soorten, hierbij kunt u denken aan grenen, vuren en Douglas hout. Stuk voor stuk houtsoorten met hun eigen kenmerken. Zo kunt u bewust kiezen voor een warme kleur hout, of misschien houdt u juist meer van een wat robuustere stijl. Met een hout-beton schutting kies je dus niet alleen voor een duurzame oplossing, maar kun je dus ook kiezen voor de stijl die bij u past. Als u bijvoorbeeld binnen veel gebruik maakt van natuurlijke tinten, kunt u dat in uw schutting ook prima doortrekken door een schutting uit te kiezen die bij deze stijl past

De hout-beton schutting is een prima investering

Als je het per jaar uit gaat rekenen, is een hout-beton schutting zeer voordelig. Door betonnen palen te gebruiken, koop je feitelijk een constructie voor het leven. Door vanaf de fabriek een coating aan te brengen op het beton zijn de palen uiterst goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. De schuttingdelen kun je na verloop van tijd weer vervangen, hiermee hou je met hout altijd een natuurlijk look, maar hoef je niet om de zoveel jaar een hele nieuwe schutting te plaatsen. Hiermee is een hout-beton schutting een prima investering, waar u ook nog eens veel plezier van zult hebben.

Sterk

Een hout beton schutting is vooral een sterke schutting. Dankzij het beton heeft de tuinafscheiding een goede en stevige constructie. Dat zorgt ervoor dat de schutting goed blijft staan en minder snel zal omwaaien.

Duurzaam

De duurzaamheid van een hout beton schutting is misschien wel het grootste voordeel. Beton heeft een lange levensduur, omdat het goed tegen vocht kan. Houten schuttingpalen zullen na verloop van tijd gaan rotten en dat probleem is er bij betonnen palen niet. Daarnaast zorgt beton ervoor dat je langer kunt genieten van een houten tuinscherm. Door de betonnen onderplaat blijft het scherm namelijk iets hoger staan en komt het niet in aanraking met vocht uit de grond. Dat vermindert de kant dat het houten tuinscherm gaat rotten.

Veel keuze

Hoe ziet een hout beton schutting eruit? Fijn om te weten: dat kunt u helemaal zelf bepalen. Er is heel veel keuze in soorten combinaties. Wilt u graag een lichte schutting die uw tuin groter doet lijken, dan is een tuinscherm van douglashout in combinatie met lichtgrijze betonpalen een optie. Mag de schutting wel wat meer aanwezig zijn? Denk dan eens aan de combinatie van hardhout en donkergrijs (antraciet) beton. En is een echte eyecatcher helemaal op zijn plek in uw tuin? Dan is de combinatie van een zwart houten tuinscherm met lichte betonpalen iets voor u.

Om het nog duurzamer te maken, kunt u ook kiezen voor de combinatie van composiet en beton. Composiet is samengesteld materiaal van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het goed tegen vocht en schimmel kan.

Naast kant en klare tuinschermen kunt u bij een hout beton schutting ook denken aan betonnen palen en betonbanden in combinatie met losse planken. Bijvoorbeeld Zweedse rabatdelen die momenteel erg populair zijn. Die zorgen voor een landelijke uitstraling waar u dankzij de combinatie met beton lang van kunt genieten!

 

Welkom bij JM Schuttingen

Kwaliteit & klantgericht

Uw specialist in het leveren en plaatsen van uw schutting

Bent u op zoek naar een nieuwe schutting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

JM Schuttingen levert en plaatst elk type schutting op maat naar uw wens.

Wij leveren hoogwaardige materialen tegen een nette prijs. Of u nu houten schuttingen, beton schuttingen of een combinatie van beide (hout beton schutting) wilt is dit voor ons geen probleem. Ook plaatsen wij luxe schuttingen met een mooi siermotief. Wij bieden u een breed assortiment aan beton schuttingen in verschillende kleuren. Behalve schuttingen zijn wij ook gespecialiseerd in poorten geheel naar uw wens.

Zoals u misschien in het menu heeft kunnen zien, plaatsen wij diverse soorten schuttingen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een combinatie hout/beton schutting. Hout wordt steeds meer gecombineerd met beton. Dit zorgt er onder andere voor dat de schutting stevig blijft staan (ook bij een storm) en dat het hout vrij van de grond staat dat in een vroeg stadium houtrot voorkomt.

JM Schuttingen geeft 10 jaar garantie op al onze schuttingen en 10 jaar op onze poorten.

Omdat de prijs van uw schutting inclusief de montage is en vastligt in de offerte, komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan. Wilt u een prijsopgave van ons ontvangen voor het plaatsen van uw nieuwe schutting vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

wij plaatsen schuttingen in hele land.

Kwaliteit & klantgericht

Erfafscheidingen, zoals een schutting, muur of hekwerk, mogen zonder vergunning geplaatst worden indien deze de maximaal toegestane hoogte niet overschrijden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe hoog een schutting mag zijn. In mijn andere artikelen licht ik toe waar een schutting dan wel een haag geplaatst mogen worden.

Vergunningvrij ‘bouwen’

Gemeenten kunnen handhavend optreden als een schutting te hoog is. Dit kan op basis van het bestemmingsplan, maar ook op basis van artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Daarin is verboden is zonder omgevingsvergunning voor bouwen (ook wel een bouwvergunning genoemd) een ‘bouwwerk’ te plaatsen. Een schutting wordt gezien als een bouwwerk. Een hoge heg of andere beplanting daarentegen niet.

Omdat een schutting wordt gezien als bouwwerk is voor het plaatsen daarvan in beginsel een bouwvergunning nodig. Als een schutting echter voldoet aan bepaalde voorwaarden kan deze ook vergunningvrij geplaatst worden. In Bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor) is opgenomen aan welke voorwaarden moet zijn voldaan.

De maximale hoogte volgens de wet

De Bor bepaalt dat erfafscheidingen van maximaal 1 meter hoog vergunningvrij zijn. Voor een erfafscheiding hoger dan 2 meter is altijd een vergunning nodig. Erfafscheidingen van 1 tot 2 meter hoog kunnen vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de volgende vereisten:

 • – De schutting moet achter de zogenaamde ‘voorgevelrooilijn’ staan. Deze denkbeeldige lijn ligt in het verlengde van de voorgevel van de woning. Een schutting aan de voorzijde van uw woning mag dus maximaal 1 meter hoog zijn. Bij een hoekwoning met een zijtuin kan de rooilijn tevens in het verlengde van de zijgevel liggen. In dat geval mag alleen aan de achterzijde van de woning een schutting van 1 tot 2 meter hoogte worden geplaatst.
 • – Daarnaast moet de schutting op minimaal 1 meter afstand van openbaar toegankelijk gebied staan. Een vergunningvrije schutting mag dus niet dichter dan 1 meter van het trottoir of de straat worden geplaatst.
 • – Tot slot moet de schutting in een ‘functionele relatie’ staan met een gebouw dat al op het erf staat. Dit is vrijwel altijd het geval als het gaat om een bij de woning behorende tuin.

Kortom, bij het plaatsen van een vergunningvrije schutting van 1 tot 2 meter hoogte komt nogal wat kijken. Het is overigens mogelijk dat de gemeente afwijkende of aanvullende regels heeft vastgesteld, bijvoorbeeld in het bestemmingsplan. Neem daarom bij twijfel ook contact op met de gemeente.

Hoe wordt de hoogte gemeten bij hoogteverschillen?

In sommige gevallen kan onduidelijkheid bestaan over de hoogte van een erfafscheiding. Denk bijvoorbeeld aan een glooiend terrein of een buurperceel met een andere hoogte. Het Bor regelt dat de hoogte van een schutting moet worden gemeten op het perceel waar deze geplaatst wordt, dus niet vanaf openbaar terrein (artikel 1 lid 2 en 3 Bijlage II).

Verder volgt uit het Bor dat bij hoogteverschillen wordt gemeten aan de kant waar het terrein het hoogst is. Hierbij is wel van belang dat de grond niet kunstmatig mag worden opgehoogd. Slechts in uitzonderlijke situaties waarin ophogingen of verdiepingen noodzakelijk zijn om het bouwwerk te kunnen realiseren kan hiervan worden afgeweken.

Conclusie

Afgezien van eventuele afwijkende regels van de gemeente, regelt het Bor hoe hoog een schutting mag zijn en hoe de hoogte wordt opgemeten. Erfafscheidingen lager dan 1 meter kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Voor erfafscheidingen hoger dan 2 meter is een vergunning vereist. Als de schutting tussen de 1 en 2 meter hoog is dan kan deze vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de hiervoor besproken vereisten.

Indien u een hogere erfafscheiding wenst en geen vergunning aan wilt vragen dan kunt u overwegen om een heg of haag te plaatsen. Hiervoor geldt namelijk geen wettelijke maximaal toegestane hoogte. Houd er dan wel rekening dat deze haag of heg niet te dicht op de erfgrens staat en geen onrechtmatige hinder oplevert. De regelgeving met betrekking tot hagen en heesters bespreek ik in mijn andere artikel.

Waarom kiezen voor een hout-beton schutting?

Kwaliteit & klantgericht

 •  
    wij plaasten schuttingen in Purmerend
    wij plaasten schuttingen in  Oldenzaal
   

wij plaasten schuttingen in

Drenthe
   

wij plaasten schuttingen in 

    wij plaasten schuttingen in 
    wij plaasten schuttingen in
    wij plaasten schuttingen in
    wij plaasten schuttingen in
    wij plaasten schuttingen in
    wij plaasten schuttingen in
    wij plaasten schuttingen in
 
 • Aadorp (dorp in de gemeente Almelo) schuttingen 
 • Achterhoek (buurtschap in de  gemeente Hof van Twente) schuttingen 
 • Agelo (buurtschap in de wij plaasten schuttingen in gemeente Dinkelland) schuttingen
 • Albergen (dorp in de wij plaasten schuttingen in gemeente Tubbergen) schuttingen 
 • Almelo (stad en hoofdplaats van de gemeente Almelo)  wij plaasten schuttingen in
 • Aadorp (dorp in de gemeente Almelo)
 • Achterhoek (buurtschap in de gemeente Hof van Twente) wij plaasten schuttingen in
 • Agelo (buurtschap in de wij plaasten schuttingen in wij plaasten schuttingen in gemeente Dinkelland) wij plaasten schuttingen in
 • Albergen (dorp in de gemeente Tubbergen) wij plaasten schuttingen in
 • Almelo (stad en hoofdplaats van de gemeente Almelo) wij plaasten schuttingen in
 • Ane (dorp in de wij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
 • Anerveen (gehucht in de gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
 • Anevelde (gehucht in de wij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
 • Ane (dorp in de wij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
 • Anerveen (gehucht in de wij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
 • Anevelde (gehucht in de wij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
 • Aadorp (dorp in de gemeente Almelo)
 • Achterhoek (buurtschap in dewij plaasten schuttingen in gemeente Hof van Twente)wij plaasten schuttingen in
 • Agelo (buurtschap in de wij plaasten schuttingen in gemeente Dinkelland)wij plaasten schuttingen in
 • Albergen (dorp in dewij plaasten schuttingen in gemeente Tubbergen)
 • Almelo (stad en hoofdplaats van de gemeente Almelo)wij plaasten schuttingen inwij plaasten schuttingen in
 • Ane (dorp in dewij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg)wij plaasten schuttingen in
 • Anerveen (gehucht in dewij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
 • Anevelde (gehucht in dewij plaasten schuttingen in gemeente Hardenberg) wij plaasten schuttingen in
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    wij plaasten schuttingen in
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Welkom bij JM Schuttingen

Kwaliteit & klantgericht

Uw specialist in het leveren en plaatsen van uw schutting

Bent u op zoek naar een nieuwe schutting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

JM Schuttingen levert en plaatst elk type schutting op maat naar uw wens.

Wij leveren hoogwaardige materialen tegen een nette prijs. Of u nu houten schuttingen, beton schuttingen of een combinatie van beide (hout beton schutting) wilt is dit voor ons geen probleem. Ook plaatsen wij luxe schuttingen met een mooi siermotief. Wij bieden u een breed assortiment aan beton schuttingen in verschillende kleuren. Behalve schuttingen zijn wij ook gespecialiseerd in poorten geheel naar uw wens.

Zoals u misschien in het menu heeft kunnen zien, plaatsen wij diverse soorten schuttingen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een combinatie hout/beton schutting. Hout wordt steeds meer gecombineerd met beton. Dit zorgt er onder andere voor dat de schutting stevig blijft staan (ook bij een storm) en dat het hout vrij van de grond staat dat in een vroeg stadium houtrot voorkomt.

JM Schuttingen geeft 10 jaar garantie op al onze schuttingen en 10 jaar op onze poorten.

Omdat de prijs van uw schutting inclusief de montage is en vastligt in de offerte, komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan. Wilt u een prijsopgave van ons ontvangen voor het plaatsen van uw nieuwe schutting vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Kwaliteit & klantgericht

Erfafscheidingen, zoals een schutting, muur of hekwerk, mogen zonder vergunning geplaatst worden indien deze de maximaal toegestane hoogte niet overschrijden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe hoog een schutting mag zijn. In mijn andere artikelen licht ik toe waar een schutting dan wel een haag geplaatst mogen worden.

Vergunningvrij ‘bouwen’

Gemeenten kunnen handhavend optreden als een schutting te hoog is. Dit kan op basis van het bestemmingsplan, maar ook op basis van artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Daarin is verboden is zonder omgevingsvergunning voor bouwen (ook wel een bouwvergunning genoemd) een ‘bouwwerk’ te plaatsen. Een schutting wordt gezien als een bouwwerk. Een hoge heg of andere beplanting daarentegen niet.

Omdat een schutting wordt gezien als bouwwerk is voor het plaatsen daarvan in beginsel een bouwvergunning nodig. Als een schutting echter voldoet aan bepaalde voorwaarden kan deze ook vergunningvrij geplaatst worden. In Bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor) is opgenomen aan welke voorwaarden moet zijn voldaan.

De maximale hoogte volgens de wet

De Bor bepaalt dat erfafscheidingen van maximaal 1 meter hoog vergunningvrij zijn. Voor een erfafscheiding hoger dan 2 meter is altijd een vergunning nodig. Erfafscheidingen van 1 tot 2 meter hoog kunnen vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de volgende vereisten:

 • – De schutting moet achter de zogenaamde ‘voorgevelrooilijn’ staan. Deze denkbeeldige lijn ligt in het verlengde van de voorgevel van de woning. Een schutting aan de voorzijde van uw woning mag dus maximaal 1 meter hoog zijn. Bij een hoekwoning met een zijtuin kan de rooilijn tevens in het verlengde van de zijgevel liggen. In dat geval mag alleen aan de achterzijde van de woning een schutting van 1 tot 2 meter hoogte worden geplaatst.
 • – Daarnaast moet de schutting op minimaal 1 meter afstand van openbaar toegankelijk gebied staan. Een vergunningvrije schutting mag dus niet dichter dan 1 meter van het trottoir of de straat worden geplaatst.
 • – Tot slot moet de schutting in een ‘functionele relatie’ staan met een gebouw dat al op het erf staat. Dit is vrijwel altijd het geval als het gaat om een bij de woning behorende tuin.

Kortom, bij het plaatsen van een vergunningvrije schutting van 1 tot 2 meter hoogte komt nogal wat kijken. Het is overigens mogelijk dat de gemeente afwijkende of aanvullende regels heeft vastgesteld, bijvoorbeeld in het bestemmingsplan. Neem daarom bij twijfel ook contact op met de gemeente.

Hoe wordt de hoogte gemeten bij hoogteverschillen?

In sommige gevallen kan onduidelijkheid bestaan over de hoogte van een erfafscheiding. Denk bijvoorbeeld aan een glooiend terrein of een buurperceel met een andere hoogte. Het Bor regelt dat de hoogte van een schutting moet worden gemeten op het perceel waar deze geplaatst wordt, dus niet vanaf openbaar terrein (artikel 1 lid 2 en 3 Bijlage II).

Verder volgt uit het Bor dat bij hoogteverschillen wordt gemeten aan de kant waar het terrein het hoogst is. Hierbij is wel van belang dat de grond niet kunstmatig mag worden opgehoogd. Slechts in uitzonderlijke situaties waarin ophogingen of verdiepingen noodzakelijk zijn om het bouwwerk te kunnen realiseren kan hiervan worden afgeweken.

Conclusie

Afgezien van eventuele afwijkende regels van de gemeente, regelt het Bor hoe hoog een schutting mag zijn en hoe de hoogte wordt opgemeten. Erfafscheidingen lager dan 1 meter kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Voor erfafscheidingen hoger dan 2 meter is een vergunning vereist. Als de schutting tussen de 1 en 2 meter hoog is dan kan deze vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de hiervoor besproken vereisten.

Indien u een hogere erfafscheiding wenst en geen vergunning aan wilt vragen dan kunt u overwegen om een heg of haag te plaatsen. Hiervoor geldt namelijk geen wettelijke maximaal toegestane hoogte. Houd er dan wel rekening dat deze haag of heg niet te dicht op de erfgrens staat en geen onrechtmatige hinder oplevert. De regelgeving met betrekking tot hagen en heesters bespreek ik in mijn andere artikel.

Waarom kiezen voor een hout-beton schutting?

Kwaliteit & klantgericht

Op het gebied van materialen voor schuttingen valt er gelukkig veel te kiezen. U kunt onder andere kiezen voor hout, voor beton, maar ook voor een combinatie tussen hout en beton. Hierbij kiest u er eigenlijk voor om het beste van twee werelden te combineren. Hieronder kunt u lezen wat de voordelen zijn van een hout-beton schutting.

Een hout-beton schutting is duurzaam

Het grote voordeel van beton is dat het heel lang meegaat. Als u kiest voor betonnen palen voor uw schutting, kiest u voor duurzaamheid en heeft u weinig onderhoud aan uw schutting. Schimmels en insecten krijgen geen kans bij beton en ook weersinvloeden hebben geen effect op beton. Zeker niet als u ervoor kiest om het beton ook nog eens te coaten. Hiermee beschermt u het beton nog beter tegen invloeden, waardoor de duurzaamheid nog meer wordt vergroot. Als na verloop van tijd de schuttingdelen verouderen, kunt u ervoor kiezen om nieuwe schuttingdelen te plaatsen, terwijl de betonpalen gewoon weer hergebruikt kunnen worden.

Veel verschillende stijlen op het gebied van hout-beton schuttingen

Zowel op het gebied van beton als hout kunt u kiezen uit vele stijlen. Zo kunt u kiezen voor gladde betonnen palen of juist voor meer robuuste palen van beton. Daarnaast biedt hout ook een grote variatie aan soorten, hierbij kunt u denken aan grenen, vuren en Douglas hout. Stuk voor stuk houtsoorten met hun eigen kenmerken. Zo kunt u bewust kiezen voor een warme kleur hout, of misschien houdt u juist meer van een wat robuustere stijl. Met een hout-beton schutting kies je dus niet alleen voor een duurzame oplossing, maar kun je dus ook kiezen voor de stijl die bij u past. Als u bijvoorbeeld binnen veel gebruik maakt van natuurlijke tinten, kunt u dat in uw schutting ook prima doortrekken door een schutting uit te kiezen die bij deze stijl past

De hout-beton schutting is een prima investering

Als je het per jaar uit gaat rekenen, is een hout-beton schutting zeer voordelig. Door betonnen palen te gebruiken, koop je feitelijk een constructie voor het leven. Door vanaf de fabriek een coating aan te brengen op het beton zijn de palen uiterst goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. De schuttingdelen kun je na verloop van tijd weer vervangen, hiermee hou je met hout altijd een natuurlijk look, maar hoef je niet om de zoveel jaar een hele nieuwe schutting te plaatsen. Hiermee is een hout-beton schutting een prima investering, waar u ook nog eens veel plezier van zult hebben.

Sterk

Een hout beton schutting is vooral een sterke schutting. Dankzij het beton heeft de tuinafscheiding een goede en stevige constructie. Dat zorgt ervoor dat de schutting goed blijft staan en minder snel zal omwaaien.

Duurzaam

De duurzaamheid van een hout beton schutting is misschien wel het grootste voordeel. Beton heeft een lange levensduur, omdat het goed tegen vocht kan. Houten schuttingpalen zullen na verloop van tijd gaan rotten en dat probleem is er bij betonnen palen niet. Daarnaast zorgt beton ervoor dat je langer kunt genieten van een houten tuinscherm. Door de betonnen onderplaat blijft het scherm namelijk iets hoger staan en komt het niet in aanraking met vocht uit de grond. Dat vermindert de kant dat het houten tuinscherm gaat rotten.

Veel keuze

Hoe ziet een hout beton schutting eruit? Fijn om te weten: dat kunt u helemaal zelf bepalen. Er is heel veel keuze in soorten combinaties. Wilt u graag een lichte schutting die uw tuin groter doet lijken, dan is een tuinscherm van douglashout in combinatie met lichtgrijze betonpalen een optie. Mag de schutting wel wat meer aanwezig zijn? Denk dan eens aan de combinatie van hardhout en donkergrijs (antraciet) beton. En is een echte eyecatcher helemaal op zijn plek in uw tuin? Dan is de combinatie van een zwart houten tuinscherm met lichte betonpalen iets voor u.

Om het nog duurzamer te maken, kunt u ook kiezen voor de combinatie van composiet en beton. Composiet is samengesteld materiaal van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het goed tegen vocht en schimmel kan.

Naast kant en klare tuinschermen kunt u bij een hout beton schutting ook denken aan betonnen palen en betonbanden in combinatie met losse planken. Bijvoorbeeld Zweedse rabatdelen die momenteel erg populair zijn. Die zorgen voor een landelijke uitstraling waar u dankzij de combinatie met beton lang van kunt genieten!

 

Welkom bij JM Schuttingen

Kwaliteit & klantgericht

Uw specialist in het leveren en plaatsen van uw schutting

Bent u op zoek naar een nieuwe schutting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

JM Schuttingen levert en plaatst elk type schutting op maat naar uw wens.

Wij leveren hoogwaardige materialen tegen een nette prijs. Of u nu houten schuttingen, beton schuttingen of een combinatie van beide (hout beton schutting) wilt is dit voor ons geen probleem. Ook plaatsen wij luxe schuttingen met een mooi siermotief. Wij bieden u een breed assortiment aan beton schuttingen in verschillende kleuren. Behalve schuttingen zijn wij ook gespecialiseerd in poorten geheel naar uw wens.

Zoals u misschien in het menu heeft kunnen zien, plaatsen wij diverse soorten schuttingen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een combinatie hout/beton schutting. Hout wordt steeds meer gecombineerd met beton. Dit zorgt er onder andere voor dat de schutting stevig blijft staan (ook bij een storm) en dat het hout vrij van de grond staat dat in een vroeg stadium houtrot voorkomt.

JM Schuttingen geeft 10 jaar garantie op al onze schuttingen en 10 jaar op onze poorten.

Omdat de prijs van uw schutting inclusief de montage is en vastligt in de offerte, komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan. Wilt u een prijsopgave van ons ontvangen voor het plaatsen van uw nieuwe schutting vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Kwaliteit & klantgericht

Erfafscheidingen, zoals een schutting, muur of hekwerk, mogen zonder vergunning geplaatst worden indien deze de maximaal toegestane hoogte niet overschrijden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe hoog een schutting mag zijn. In mijn andere artikelen licht ik toe waar een schutting dan wel een haag geplaatst mogen worden.

Vergunningvrij ‘bouwen’

Gemeenten kunnen handhavend optreden als een schutting te hoog is. Dit kan op basis van het bestemmingsplan, maar ook op basis van artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Daarin is verboden is zonder omgevingsvergunning voor bouwen (ook wel een bouwvergunning genoemd) een ‘bouwwerk’ te plaatsen. Een schutting wordt gezien als een bouwwerk. Een hoge heg of andere beplanting daarentegen niet.

Omdat een schutting wordt gezien als bouwwerk is voor het plaatsen daarvan in beginsel een bouwvergunning nodig. Als een schutting echter voldoet aan bepaalde voorwaarden kan deze ook vergunningvrij geplaatst worden. In Bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor) is opgenomen aan welke voorwaarden moet zijn voldaan.

De maximale hoogte volgens de wet

De Bor bepaalt dat erfafscheidingen van maximaal 1 meter hoog vergunningvrij zijn. Voor een erfafscheiding hoger dan 2 meter is altijd een vergunning nodig. Erfafscheidingen van 1 tot 2 meter hoog kunnen vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de volgende vereisten:

 • – De schutting moet achter de zogenaamde ‘voorgevelrooilijn’ staan. Deze denkbeeldige lijn ligt in het verlengde van de voorgevel van de woning. Een schutting aan de voorzijde van uw woning mag dus maximaal 1 meter hoog zijn. Bij een hoekwoning met een zijtuin kan de rooilijn tevens in het verlengde van de zijgevel liggen. In dat geval mag alleen aan de achterzijde van de woning een schutting van 1 tot 2 meter hoogte worden geplaatst.
 • – Daarnaast moet de schutting op minimaal 1 meter afstand van openbaar toegankelijk gebied staan. Een vergunningvrije schutting mag dus niet dichter dan 1 meter van het trottoir of de straat worden geplaatst.
 • – Tot slot moet de schutting in een ‘functionele relatie’ staan met een gebouw dat al op het erf staat. Dit is vrijwel altijd het geval als het gaat om een bij de woning behorende tuin.

Kortom, bij het plaatsen van een vergunningvrije schutting van 1 tot 2 meter hoogte komt nogal wat kijken. Het is overigens mogelijk dat de gemeente afwijkende of aanvullende regels heeft vastgesteld, bijvoorbeeld in het bestemmingsplan. Neem daarom bij twijfel ook contact op met de gemeente.

Hoe wordt de hoogte gemeten bij hoogteverschillen?

In sommige gevallen kan onduidelijkheid bestaan over de hoogte van een erfafscheiding. Denk bijvoorbeeld aan een glooiend terrein of een buurperceel met een andere hoogte. Het Bor regelt dat de hoogte van een schutting moet worden gemeten op het perceel waar deze geplaatst wordt, dus niet vanaf openbaar terrein (artikel 1 lid 2 en 3 Bijlage II).

Verder volgt uit het Bor dat bij hoogteverschillen wordt gemeten aan de kant waar het terrein het hoogst is. Hierbij is wel van belang dat de grond niet kunstmatig mag worden opgehoogd. Slechts in uitzonderlijke situaties waarin ophogingen of verdiepingen noodzakelijk zijn om het bouwwerk te kunnen realiseren kan hiervan worden afgeweken.

Conclusie

Afgezien van eventuele afwijkende regels van de gemeente, regelt het Bor hoe hoog een schutting mag zijn en hoe de hoogte wordt opgemeten. Erfafscheidingen lager dan 1 meter kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Voor erfafscheidingen hoger dan 2 meter is een vergunning vereist. Als de schutting tussen de 1 en 2 meter hoog is dan kan deze vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de hiervoor besproken vereisten.

Indien u een hogere erfafscheiding wenst en geen vergunning aan wilt vragen dan kunt u overwegen om een heg of haag te plaatsen. Hiervoor geldt namelijk geen wettelijke maximaal toegestane hoogte. Houd er dan wel rekening dat deze haag of heg niet te dicht op de erfgrens staat en geen onrechtmatige hinder oplevert. De regelgeving met betrekking tot hagen en heesters bespreek ik in mijn andere artikel.

Waarom kiezen voor een hout-beton schutting?

Kwaliteit & klantgericht

Op het gebied van materialen voor schuttingen valt er gelukkig veel te kiezen. U kunt onder andere kiezen voor hout, voor beton, maar ook voor een combinatie tussen hout en beton. Hierbij kiest u er eigenlijk voor om het beste van twee werelden te combineren. Hieronder kunt u lezen wat de voordelen zijn van een hout-beton schutting.

Een hout-beton schutting is duurzaam

Het grote voordeel van beton is dat het heel lang meegaat. Als u kiest voor betonnen palen voor uw schutting, kiest u voor duurzaamheid en heeft u weinig onderhoud aan uw schutting. Schimmels en insecten krijgen geen kans bij beton en ook weersinvloeden hebben geen effect op beton. Zeker niet als u ervoor kiest om het beton ook nog eens te coaten. Hiermee beschermt u het beton nog beter tegen invloeden, waardoor de duurzaamheid nog meer wordt vergroot. Als na verloop van tijd de schuttingdelen verouderen, kunt u ervoor kiezen om nieuwe schuttingdelen te plaatsen, terwijl de betonpalen gewoon weer hergebruikt kunnen worden.

Veel verschillende stijlen op het gebied van hout-beton schuttingen

Zowel op het gebied van beton als hout kunt u kiezen uit vele stijlen. Zo kunt u kiezen voor gladde betonnen palen of juist voor meer robuuste palen van beton. Daarnaast biedt hout ook een grote variatie aan soorten, hierbij kunt u denken aan grenen, vuren en Douglas hout. Stuk voor stuk houtsoorten met hun eigen kenmerken. Zo kunt u bewust kiezen voor een warme kleur hout, of misschien houdt u juist meer van een wat robuustere stijl. Met een hout-beton schutting kies je dus niet alleen voor een duurzame oplossing, maar kun je dus ook kiezen voor de stijl die bij u past. Als u bijvoorbeeld binnen veel gebruik maakt van natuurlijke tinten, kunt u dat in uw schutting ook prima doortrekken door een schutting uit te kiezen die bij deze stijl past

De hout-beton schutting is een prima investering

Als je het per jaar uit gaat rekenen, is een hout-beton schutting zeer voordelig. Door betonnen palen te gebruiken, koop je feitelijk een constructie voor het leven. Door vanaf de fabriek een coating aan te brengen op het beton zijn de palen uiterst goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. De schuttingdelen kun je na verloop van tijd weer vervangen, hiermee hou je met hout altijd een natuurlijk look, maar hoef je niet om de zoveel jaar een hele nieuwe schutting te plaatsen. Hiermee is een hout-beton schutting een prima investering, waar u ook nog eens veel plezier van zult hebben.

Sterk

Een hout beton schutting is vooral een sterke schutting. Dankzij het beton heeft de tuinafscheiding een goede en stevige constructie. Dat zorgt ervoor dat de schutting goed blijft staan en minder snel zal omwaaien.

Duurzaam

De duurzaamheid van een hout beton schutting is misschien wel het grootste voordeel. Beton heeft een lange levensduur, omdat het goed tegen vocht kan. Houten schuttingpalen zullen na verloop van tijd gaan rotten en dat probleem is er bij betonnen palen niet. Daarnaast zorgt beton ervoor dat je langer kunt genieten van een houten tuinscherm. Door de betonnen onderplaat blijft het scherm namelijk iets hoger staan en komt het niet in aanraking met vocht uit de grond. Dat vermindert de kant dat het houten tuinscherm gaat rotten.

Veel keuze

Hoe ziet een hout beton schutting eruit? Fijn om te weten: dat kunt u helemaal zelf bepalen. Er is heel veel keuze in soorten combinaties. Wilt u graag een lichte schutting die uw tuin groter doet lijken, dan is een tuinscherm van douglashout in combinatie met lichtgrijze betonpalen een optie. Mag de schutting wel wat meer aanwezig zijn? Denk dan eens aan de combinatie van hardhout en donkergrijs (antraciet) beton. En is een echte eyecatcher helemaal op zijn plek in uw tuin? Dan is de combinatie van een zwart houten tuinscherm met lichte betonpalen iets voor u.

Om het nog duurzamer te maken, kunt u ook kiezen voor de combinatie van composiet en beton. Composiet is samengesteld materiaal van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het goed tegen vocht en schimmel kan.

Naast kant en klare tuinschermen kunt u bij een hout beton schutting ook denken aan betonnen palen en betonbanden in combinatie met losse planken. Bijvoorbeeld Zweedse rabatdelen die momenteel erg populair zijn. Die zorgen voor een landelijke uitstraling waar u dankzij de combinatie met beton lang van kunt genieten!

Welkom bij JM Schuttingen

Kwaliteit & klantgericht

Uw specialist in het leveren en plaatsen van uw schutting

Bent u op zoek naar een nieuwe schutting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

JM Schuttingen levert en plaatst elk type schutting op maat naar uw wens.

Wij leveren hoogwaardige materialen tegen een nette prijs. Of u nu houten schuttingen, beton schuttingen of een combinatie van beide (hout beton schutting) wilt is dit voor ons geen probleem. Ook plaatsen wij luxe schuttingen met een mooi siermotief. Wij bieden u een breed assortiment aan beton schuttingen in verschillende kleuren. Behalve schuttingen zijn wij ook gespecialiseerd in poorten geheel naar uw wens.

Zoals u misschien in het menu heeft kunnen zien, plaatsen wij diverse soorten schuttingen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een combinatie hout/beton schutting. Hout wordt steeds meer gecombineerd met beton. Dit zorgt er onder andere voor dat de schutting stevig blijft staan (ook bij een storm) en dat het hout vrij van de grond staat dat in een vroeg stadium houtrot voorkomt.

JM Schuttingen geeft 10 jaar garantie op al onze schuttingen en 10 jaar op onze poorten.

Omdat de prijs van uw schutting inclusief de montage is en vastligt in de offerte, komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan. Wilt u een prijsopgave van ons ontvangen voor het plaatsen van uw nieuwe schutting vraag dan een vrijblijvende offerte aan.

Hoe hoog mag een schutting zijn?

Kwaliteit & klantgericht

Erfafscheidingen, zoals een schutting, muur of hekwerk, mogen zonder vergunning geplaatst worden indien deze de maximaal toegestane hoogte niet overschrijden. In dit artikel wordt uitgelegd hoe hoog een schutting mag zijn. In mijn andere artikelen licht ik toe waar een schutting dan wel een haag geplaatst mogen worden.

Vergunningvrij ‘bouwen’

Gemeenten kunnen handhavend optreden als een schutting te hoog is. Dit kan op basis van het bestemmingsplan, maar ook op basis van artikel 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Daarin is verboden is zonder omgevingsvergunning voor bouwen (ook wel een bouwvergunning genoemd) een ‘bouwwerk’ te plaatsen. Een schutting wordt gezien als een bouwwerk. Een hoge heg of andere beplanting daarentegen niet.

Omdat een schutting wordt gezien als bouwwerk is voor het plaatsen daarvan in beginsel een bouwvergunning nodig. Als een schutting echter voldoet aan bepaalde voorwaarden kan deze ook vergunningvrij geplaatst worden. In Bijlage II van het Besluit Omgevingsrecht (Bor) is opgenomen aan welke voorwaarden moet zijn voldaan.

De maximale hoogte volgens de wet

De Bor bepaalt dat erfafscheidingen van maximaal 1 meter hoog vergunningvrij zijn. Voor een erfafscheiding hoger dan 2 meter is altijd een vergunning nodig. Erfafscheidingen van 1 tot 2 meter hoog kunnen vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de volgende vereisten:

 • – De schutting moet achter de zogenaamde ‘voorgevelrooilijn’ staan. Deze denkbeeldige lijn ligt in het verlengde van de voorgevel van de woning. Een schutting aan de voorzijde van uw woning mag dus maximaal 1 meter hoog zijn. Bij een hoekwoning met een zijtuin kan de rooilijn tevens in het verlengde van de zijgevel liggen. In dat geval mag alleen aan de achterzijde van de woning een schutting van 1 tot 2 meter hoogte worden geplaatst.
 • – Daarnaast moet de schutting op minimaal 1 meter afstand van openbaar toegankelijk gebied staan. Een vergunningvrije schutting mag dus niet dichter dan 1 meter van het trottoir of de straat worden geplaatst.
 • – Tot slot moet de schutting in een ‘functionele relatie’ staan met een gebouw dat al op het erf staat. Dit is vrijwel altijd het geval als het gaat om een bij de woning behorende tuin.

Kortom, bij het plaatsen van een vergunningvrije schutting van 1 tot 2 meter hoogte komt nogal wat kijken. Het is overigens mogelijk dat de gemeente afwijkende of aanvullende regels heeft vastgesteld, bijvoorbeeld in het bestemmingsplan. Neem daarom bij twijfel ook contact op met de gemeente.

Hoe wordt de hoogte gemeten bij hoogteverschillen?

In sommige gevallen kan onduidelijkheid bestaan over de hoogte van een erfafscheiding. Denk bijvoorbeeld aan een glooiend terrein of een buurperceel met een andere hoogte. Het Bor regelt dat de hoogte van een schutting moet worden gemeten op het perceel waar deze geplaatst wordt, dus niet vanaf openbaar terrein (artikel 1 lid 2 en 3 Bijlage II).

Verder volgt uit het Bor dat bij hoogteverschillen wordt gemeten aan de kant waar het terrein het hoogst is. Hierbij is wel van belang dat de grond niet kunstmatig mag worden opgehoogd. Slechts in uitzonderlijke situaties waarin ophogingen of verdiepingen noodzakelijk zijn om het bouwwerk te kunnen realiseren kan hiervan worden afgeweken.

Conclusie

Afgezien van eventuele afwijkende regels van de gemeente, regelt het Bor hoe hoog een schutting mag zijn en hoe de hoogte wordt opgemeten. Erfafscheidingen lager dan 1 meter kunnen zonder vergunning geplaatst worden. Voor erfafscheidingen hoger dan 2 meter is een vergunning vereist. Als de schutting tussen de 1 en 2 meter hoog is dan kan deze vergunningvrij geplaatst worden indien voldaan is aan de hiervoor besproken vereisten.

Indien u een hogere erfafscheiding wenst en geen vergunning aan wilt vragen dan kunt u overwegen om een heg of haag te plaatsen. Hiervoor geldt namelijk geen wettelijke maximaal toegestane hoogte. Houd er dan wel rekening dat deze haag of heg niet te dicht op de erfgrens staat en geen onrechtmatige hinder oplevert. De regelgeving met betrekking tot hagen en heesters bespreek ik in mijn andere artikel.

Waarom kiezen voor een hout-beton schutting?

Kwaliteit & klantgericht

Op het gebied van materialen voor schuttingen valt er gelukkig veel te kiezen. U kunt onder andere kiezen voor hout, voor beton, maar ook voor een combinatie tussen hout en beton. Hierbij kiest u er eigenlijk voor om het beste van twee werelden te combineren. Hieronder kunt u lezen wat de voordelen zijn van een hout-beton schutting.

Een hout-beton schutting is duurzaam

Het grote voordeel van beton is dat het heel lang meegaat. Als u kiest voor betonnen palen voor uw schutting, kiest u voor duurzaamheid en heeft u weinig onderhoud aan uw schutting. Schimmels en insecten krijgen geen kans bij beton en ook weersinvloeden hebben geen effect op beton. Zeker niet als u ervoor kiest om het beton ook nog eens te coaten. Hiermee beschermt u het beton nog beter tegen invloeden, waardoor de duurzaamheid nog meer wordt vergroot. Als na verloop van tijd de schuttingdelen verouderen, kunt u ervoor kiezen om nieuwe schuttingdelen te plaatsen, terwijl de betonpalen gewoon weer hergebruikt kunnen worden.

Veel verschillende stijlen op het gebied van hout-beton schuttingen

Zowel op het gebied van beton als hout kunt u kiezen uit vele stijlen. Zo kunt u kiezen voor gladde betonnen palen of juist voor meer robuuste palen van beton. Daarnaast biedt hout ook een grote variatie aan soorten, hierbij kunt u denken aan grenen, vuren en Douglas hout. Stuk voor stuk houtsoorten met hun eigen kenmerken. Zo kunt u bewust kiezen voor een warme kleur hout, of misschien houdt u juist meer van een wat robuustere stijl. Met een hout-beton schutting kies je dus niet alleen voor een duurzame oplossing, maar kun je dus ook kiezen voor de stijl die bij u past. Als u bijvoorbeeld binnen veel gebruik maakt van natuurlijke tinten, kunt u dat in uw schutting ook prima doortrekken door een schutting uit te kiezen die bij deze stijl past

De hout-beton schutting is een prima investering

Als je het per jaar uit gaat rekenen, is een hout-beton schutting zeer voordelig. Door betonnen palen te gebruiken, koop je feitelijk een constructie voor het leven. Door vanaf de fabriek een coating aan te brengen op het beton zijn de palen uiterst goed beschermd tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. De schuttingdelen kun je na verloop van tijd weer vervangen, hiermee hou je met hout altijd een natuurlijk look, maar hoef je niet om de zoveel jaar een hele nieuwe schutting te plaatsen. Hiermee is een hout-beton schutting een prima investering, waar u ook nog eens veel plezier van zult hebben.

Sterk

Een hout beton schutting is vooral een sterke schutting. Dankzij het beton heeft de tuinafscheiding een goede en stevige constructie. Dat zorgt ervoor dat de schutting goed blijft staan en minder snel zal omwaaien.

Duurzaam

De duurzaamheid van een hout beton schutting is misschien wel het grootste voordeel. Beton heeft een lange levensduur, omdat het goed tegen vocht kan. Houten schuttingpalen zullen na verloop van tijd gaan rotten en dat probleem is er bij betonnen palen niet. Daarnaast zorgt beton ervoor dat je langer kunt genieten van een houten tuinscherm. Door de betonnen onderplaat blijft het scherm namelijk iets hoger staan en komt het niet in aanraking met vocht uit de grond. Dat vermindert de kant dat het houten tuinscherm gaat rotten.

Veel keuze

Hoe ziet een hout beton schutting eruit? Fijn om te weten: dat kunt u helemaal zelf bepalen. Er is heel veel keuze in soorten combinaties. Wilt u graag een lichte schutting die uw tuin groter doet lijken, dan is een tuinscherm van douglashout in combinatie met lichtgrijze betonpalen een optie. Mag de schutting wel wat meer aanwezig zijn? Denk dan eens aan de combinatie van hardhout en donkergrijs (antraciet) beton. En is een echte eyecatcher helemaal op zijn plek in uw tuin? Dan is de combinatie van een zwart houten tuinscherm met lichte betonpalen iets voor u.

Om het nog duurzamer te maken, kunt u ook kiezen voor de combinatie van composiet en beton. Composiet is samengesteld materiaal van houtvezel en kunststofvezel, waardoor het goed tegen vocht en schimmel kan.

Naast kant en klare tuinschermen kunt u bij een hout beton schutting ook denken aan betonnen palen en betonbanden in combinatie met losse planken. Bijvoorbeeld Zweedse rabatdelen die momenteel erg populair zijn. Die zorgen voor een landelijke uitstraling waar u dankzij de combinatie met beton lang van kunt genieten!

 

Welkom bij JM Schuttingen

Kwaliteit & klantgericht

Uw specialist in het leveren en plaatsen van uw schutting

Bent u op zoek naar een nieuwe schutting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

JM Schuttingen levert en plaatst elk type schutting op maat naar uw wens.

Wij leveren hoogwaardige materialen tegen een nette prijs. Of u nu houten schuttingen, beton schuttingen of een combinatie van beide (hout beton schutting) wilt is dit voor ons geen probleem. Ook plaatsen wij luxe schuttingen met een mooi siermotief. Wij bieden u een breed assortiment aan beton schuttingen in verschillende kleuren. Behalve schuttingen zijn wij ook gespecialiseerd in poorten geheel naar uw wens.

Zoals u misschien in het menu heeft kunnen zien, plaatsen wij diverse soorten schuttingen. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een combinatie hout/beton schutting. Hout wordt steeds meer gecombineerd met beton. Dit zorgt er onder andere voor dat de schutting stevig blijft staan (ook bij een storm) en dat het hout vrij van de grond staat dat in een vroeg stadium houtrot voorkomt.

JM Schuttingen geeft 10 jaar garantie op al onze schuttingen en 10 jaar op onze poorten.

Omdat de prijs van uw schutting inclusief de montage is en vastligt in de offerte, komt u achteraf nooit voor verrassingen te staan. Wilt u een prijsopgave van ons ontvangen voor het plaatsen van uw nieuwe schutting vraag dan een vrijblijvende offerte aan.